dilluns, 17 d’agost de 2015

FESTA DE L’ESCALDÀ A TERRATEIG. RIURAU DE LINARES. 23 D’AGOST DE 2015.Des de la Colla Dimonis Correcagarneres, l’Associació Riuraus Vius i Ideari Coop. hem organitzat per al diumenge 23 d’agost una festa de l’escaldà al Riurau de l’Heretat de Linares.

Gràcies a la col·laboració de la família Gil-Mascarell que ha cedit el seu riurau, podrem gaudir d’un magnífic escenari on celebrar la festa de l’escaldà. L’escaldà de raïm va ser una activitat econòmica que des de mitjans del segle XIX fins a la dècada de 1970 va quasi monopolitzar l’activitat dels pobles del vessant oriental de la comarca de la Vall d’Albaida: Rugat, Aielo, Castelló de Rugat, Llutxent, Benicolet, Terrateig i Montitxelvo.
Ara, quatre dècades després que es perguera, tornem a escaldar raïm per elaborar daurades panses de moscatell. Per a recuperar aquesta tradició, hem comtat amb l’ajuda dels ajuntaments de Benicolet, Pinet i Terrateig, a més de l’ajuntament de Montitxelvo, qui dedicarà el cap de setmana del 28 al 30 d’agost a altra festa de l’escaldà.
Entre els actes previstos, hem programat un taller de demostració de com es feien els canyissos, així com un taller de fer cabassos amb la tècnica de la llata, a càrrec d’Ana Bixquert i unes dones de Pinet que encara es dediquen a aquesta tasca. A més, es farà un esmorzar popular amb el menú típic del llaurador valencià, organitzat per Frederic Artés “el Blanco”, al preu de 6e i pel que cal traure tiquet amb antelació. També comptarem amb ambientació musical a càrrec del grup “La Ronda del Barret”.
A més, per l’acte de l’escaldà, comp

tarem amb l’encesa del fornal a càrrec d’un dimoni de la Colla Dimonis Correcagarneres de Terrateig i les explicacions de Casimir Romero com a mestre de cerimònies.
Esperem que pugau assistir a aquest acte que té com a finalitat la recuperació del nostre patrimoni immaterial i la posada en valor de l’arquitectura dels riuraus.